chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Inter Auto d.o.o. Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Inter Auto d.o.o. najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Izberite prave zimske gume za vaš slog vožnje
05.09.2018
NASVETI

Izberite prave zimske gume za vaš slog vožnje

Veliko voznikov preprosto ne ve, katere gume so prava izbira za njihov avtomobil in na kaj morajo paziti pri nakupu zimskih gum. Tu ne govorimo o dimenzijah, pač pa o vseh preostalih lastnostih, ki vplivajo tako na varnost kot udobje in porabo goriva.

Zimske gume

Spet se bližamo obdobju, v katerem so predpisane zimske pnevmatike in za mnoge voznike to pome ni, da je potreben nakup novih zimskih gum.


Tako pri nakupu letnih kot zimskih gum je ključno:

  • da se pred nakupom vprašate, kakšen tip voznika ste in
  • kaj od svojega avtomobila pričakujete.

Odgovora na ti dve vprašanji bi namreč morala odločati o izbiri obutve vašega avtomobila. Vsekakor pa vam pri izbiri zimskih gum koristi tudi nasvet strokovnjaka.

Zimske gume, ki bi bila po okusu vseh voznikov in vozil enostavno ni. Da ne bo pomote, tu ne govorimo o dimenzijah, pa tudi o ceni ne (tudi poceni zimske gume so lahko najbolj smiselna izbira), pač pa o drugih lastnostih. Ključni so tisti elementi, ki jih s prostim očesom med seboj ne moremo razlikovati:

  • govorimo o gumeni zmesi, saj ta določa kako se pnevmatika obnaša pri različnih temperaturah in pogojih vožnje,
  • nič manj pomembna ni notranja zgradba, ki skrbi za trpežnost pnevmatike, a s tem vpliva na veliko drugih dejavnikov.

Trpežna terenska pnevmatika zagotovo ni povsem podrejena udobju, a ji niti vožnja po neprijaznih podlagah ne pride do živega. Lastnosti določene pnevmatike in razlike med različnimi tipi gum so izčrpno opisane v različnih testih zimskih gum na spletu.

 

Morda mislite, da je najbolje izbrati kar najdražje pnevmatike za vaš tip vozila, pa bodo zagotovo dobre. Tako se marsikdaj zgodi, da je voznik po nekaj tednih uporabe nezadovoljen in za to krivi slabe pnevmatike.

Dilemo najbolje opiše naslednji primer. Športni avtomobil z veliko močjo potrebuje pnevmatike, ki delujejo na visoki ravni, primerni zmogljivosti avtomobila. Prednost ima najboljši možen oprijem, pa čeprav je zaradi tega manj udobja in predvsem krajša življenjska doba. Dobre in slabe opisane lastnosti so predvsem posledica zelo mehke gumene zmesi in trših zunanjih sten.

Tisti, ki takšnih pnevmatik zares ne potrebuje, a jih vseeno izbere, se hitro pritožuje predvsem zaradi hitre obrabe. Posledica je močno zmanjšana globina profila, čeprav je avtomobil na njih prevozil majhno število kilometrov. V tem primeru je seveda hitro potreben nakup novih zimskih gum, dobro pa je tudi vedeti kdaj je treba kupiti nove zimske pnevmatike ob normalni obrabi le-teh.

Izjemna priljubljenost športnih terencev, križancev, crossoverjev ali kakor jih želite poimenovati, je s seboj prinesla svojevrstne dileme pri izbiri pnevmatik. Nakup zmogljivih zimskih pnevmatik z ekstremnim profilom je za večino uporabnikov povsem nesmiseln, pa čeprav vozijo pravega »džipa«. Ti avtomobili namreč poleg asfalta le redko vidijo kaj več kot makadamsko pot k zidanici, zato je smiselno kupiti pnevmatike s podobnimi lastnostmi kot jih imajo tiste za običajna osebna vozila.

Seveda potem na njih ni najbolje voziti po resnem terenu, saj lahko s tem povzročite poškodbe površinske plasti in še kaj drugega. Je pa pri takih vozilih smiselno razmisliti o nakupu pnevmatik Continental, saj si z jamstvom, ki ga dobite ob nakupu lahko prikrajšate dodatne stroške, ki bi jih imeli ob poškodbi pnevmatike.

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.