VEC O DOPOLNILNI OPREMI
12.10.2020

Katere dimenzije zimskih gum so prave za vaš avto?

Podatek o primerni dimenziji za vaše vozilo najdete v homologacijskem kartončku. Na trgu je na voljo ogromno različnih znamk in dimenzij pnevmatik, zato je pomembno, da veste, kje začeti.
Menjava gum

Na trgu je tisoč in ena zimska guma tisoč in enih dimenzij. Kako veste, katera je prava za vaš avto? V sami zmedi lahko kupite napačno in se obesite na tisto, ki jo nekje oglašujejo, kot najboljšo. Vedno preverite, katera dimenzija je pravilna za vaš model vozila, da se izognete še večjim stroškom in avtu privoščite najboljše. Podatek o primerni dimenziji najdete v homolagicijskem kartončku, ali pa le poglejte svoje trenutne gume, na katerih zagotovo piše dimenzija. 

V izogib napakam sicer vedno priporočamo, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo glede na stil vožnje in vaše osebne želje svetovali pravilno pnevmatiko za vaš avto. 

Da pa veste kje začeti, preglejte široke ponudbe pnevmatik najbolj prodajanih in pogostih dimenzij vozil. 

Zimske gume 205 55 R 16 so najbolj prodajane in tako najbolj razširjene dimenzije zimskih gum pri voznikih avtomobilov. Zmagovalka testov pri tej dimenziji je npr. Continental WinterContact TS860. Ostale najbolj prodajane dimenzije so: 

Ob nakupu novih zimskih pnevmatik morate tako vedno preveriti katere dimenzije ustrezajo vašemu vozilu, nadalje pa pa priporočamo, da se o izbrani gumi pozanimate po mnenjih drugih uporabnikov. Predvsem si pa poglejte teste pnevmatik, ki jih izvaja AMZS ali druge neodvisne organizacije (npr. ADAC).