chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Inter Auto d.o.o. Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Inter Auto d.o.o. najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Kdaj je čas za nove zimske gume?
05.09.2018
NASVETI

Kdaj je čas za nove zimske gume?

Ali veste, kdaj je čas za zamenjavo zimskih gum? Poleg obrabe igra zelo pomembno vlogo tudi njihova starost. Čas pa je pomemben igralec tudi pri nakupu novih zimskih gum.

Zimske pnevmatike

Verjetno ste že kdaj vprašali, kdaj je čas za nakup novih zimskih gum. Najbolj očiten in pogost vzrok za nakup in zamenjavo zimskih gum je obraba. Tako kot pri letnih pnevmatikah se tudi pri zimskih obrablja tekalna površina. Predpisi določajo, da morajo kanali biti globoki vsaj tri milimetre, pri čemer pa obraba ni edini razlog za menjavo zimskih pnevmatik.

Drugi pomemben razlog za nakup novih zimskih gum je starost. Pnevmatike namreč s časom otrdijo in ne morejo več zagotavljati primernega oprijema.

  • Najvišja priporočljiva starost za zimske gume je šest let.
  • O njihovi zamenjavi velja razmisliti po štirih letih uporabe, ne glede na število prevoženih kilometrov in na njihovo obrabo.
  • Pozornost ne bo odveč niti ob nakupu novih pnevmatik, saj so lahko bile le–te proizvedene že pred časom.

Starost pnevmatike kaže oznaka DOT, ki jo najdemo na robu pnevmatike in iz katere lahko razberemo teden in leto leto izdelave. Pravilno skladiščene gume veljajo za nove in jih je kot take mogoče prodajati do pet let od izdelave.

Ob nakupu zimskih gum pa si ne moremo privoščiti posebne ustvarjalnosti niti pri izbiri dimenzij. Na avtomobil lahko namestimo le gume dimenzij, ki so za ta model določene v homologacijskem kartončku. Seveda je med zimskimi pnevmatikami istih dimenzij še vedno veliko izbire, zato je pred nakupom pametno preveriti kakšen test zimskih gum, objavljen na spletu.

Še bolje pa se je za nakup zimskih pnevmatik ustaviti kar pri vašem pooblaščenem servisu, kjer boste dobili nasvet strokovnjaka, katere zimske gume bi bile najbolj primerne za vaš stil vožnje. Nemalokrat pri svojem pooblaščenem servisu lahko prejmete tudi kakšno ugodnost ob nakupu, kot je recimo jamstvo za zimske pnevmatike Continental.

Pri tem lahko v okviru mer, ki so navedene v homologaciji, izberemo tudi zimske gume, ki so manjše in ožje od letnih. To je celo priporočljivo ne le zaradi cene, temveč tudi zaradi voznih lastnosti. Manjše in posledično ožje pnevmatike namreč na spolzkih podlagah zagotavljajo boljši oprijem in so zato bolj primerne za uporabo v zimskih razmerah.

Nakup zimskih pnevmatik je navadno najbolj aktualen pred 15. novembrom, ko postane njihova uporaba obvezna po zakonu. Toda bolj smotrno je pravočasno preučiti ponudbo ter si zagotoviti najcenejše, a še vedno primerno kakovostne zimske gume, še preden začne zima trkati na vrata, tako tista prava, meteorološka kot tista uradna, ki na cestah traja od 15. novembra do 15. marca.

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.