chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Inter Auto d.o.o. Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Inter Auto d.o.o. najdete tukaj.

  1. Novice
  2. KOLIKO SO LAHKO STARE PNEVMATIKE (DOT)?
31.08.2022
NOVOSTI V SERVISU

KOLIKO SO LAHKO STARE PNEVMATIKE (DOT)?

Vse o starosti, oznaki DOT, indikatorju profila in dimenzijah pnevmatik.

ZIMSKE PNEVMATIKE


Nakup novih pnevmatik - kaj vse moram upoštevati?
Pnevmatike - pri nakupu pnevmatik je ena izmed največjih stvari, ki se omenja pri nakupu pnevmatik DOT oznaka, ki nam pove starost oz. datum izdelave pnevmatike. Ker se v zadnjem času o starosti pnevmatik veliko govori (o DOT oznaki), se mnenja strokovnjakov, novinarjev in javnosti pogosto razlikujejo. Vsekakor vas verjetno zanima, kaj ta številka sploh pomeni in zakaj je treba biti na njo pozoren pri nakupu novih pnevmatik, zimskih pnevmatik, celoletnih pnevmatik ali letnih pnevmatikah? Do kdaj lahko uporabljate pnevmatike, ki imajo kljub starosti še dovolj profila? Recimo deset let stare pnevmatike pa obvezno zamenjajte, tudi če še niso obrabljene do indikatorja obrabe profila. Ob tem je priporočljivo, da nakup novih pnevmatik opravite pri priznanemu in dobremu trgovcu s pnevmatikami. 

Večina proizvajalcev pnevmatik potrjuje, da se primerno skladiščene in nerabljene pnevmatike lahko prodaja kot nove do petega leta starosti (do 5 let starosti).

Starost novih pnevmatik - kaj je potrebno vedeti?

  • pnevmatike se lahko prodaja kot nove do 5 let
  • garancija začne teči z dnevom nakupa


Ključna vprašanja glede starosti pnevmatik

DOT oznaka pnevmatike - kaj sploh pomeni kratica DOT?
DOT pomeni »Department of Transportation« (ameriško ministrstvo za promet). Na vsaki pnevmatiki je praviloma naveden t. i. DOT. Zadnje 4 številke v oznaki DOT vam bodo pomagale določiti točen datum proizvodnje in starost pnevmatike. Če vidite, na primer 2518 - to pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 25. tednu leta 2018.

Datum izdelave pnevmatike je tako zapisan s tremi ali štirimestimi številkami. Sistem s tremi številkami označuje obdobje od leta 1990 do leta 1999, pnevmatike s štirimi številkami pa od leta 2000 dalje.

Primeri DOT oznak:

  • 3206 - pnevmatika je bila izdelana v 32. tednu leta 2006
  • 2518 - pnevmatika je bila izdelana v 25. tednu leta 2018
  • 3115 - pnevmatike je bila izdelana v 31. tednu leta 2015


Kupil sem rabljen avto z DOT 10 let starimi pnevmatikami z dovolj profila. Je varna uporaba takih pnevmatik?

Kljub temu, da imajo take pnevmatike lahko še dovolj profila, uporaba ni varna, saj gre v tem primeru za zares zelo stare pnevmatike katerih učinkovitost in delovanje je lahko nevarna. Pnevmatike so izdelane iz veliko materialov, pri katerih se s časom spreminjajo lastnosti. S časom pnevmatike ne morejo več zagotavljati ustreznih zmogljivosti, poveča pa se tudi možnost deformacij, poškodb in posledično drugih nevarnosti na cesti. Starost samih pnevmatik se kaže v slabšem oprijemu in slabših voznih lastnostih, zato velja priporočilo: pnevmatike zamenjajte, ko so stare več kot 5 let, tudi če imajo še dovolj profila. (1)

NE POZABITE: starejše pnevmatike (s starejšim DOT) na avtu zamenjajte tudi če še niso povsem obrabljene (imajo še dovolj profila glede na indikator).


Kako pa lahko sam preverim starost pnevmatik?
Vedno na gumah preglejte oznako DOT. Zadnje štiri številke označujejo točen dan proizvodnje pnevmatike in s tem njeno starost. Primer - zadnje štiri številke v oznaki DOT so 3115. Pnevmatika je bila v tem primeru izdelana v 31. tednu leta 2015. Tako boste točno vedeli, kakšna je resnična starost vaše nove pnevmatike in seveda tudi, če je že potrebna menjava. Zelo pomembnega pomena je tudi, da pnevmatike nikakor niso poškodovane, udarjene. Ne glede na starost, je potrebno poškodovane pnevmatike čimprej zamenjati z novimi za največjo varnost na cesti. 

Image
Image

Koliko so lahko gume stare - gume stari DOT?
Večina proizvajalcev pnevmatik potrjuje, da se primerno skladiščene in nerabljene pnevmatike lahko prodaja kot nove do petega leta starosti (do 5 let starosti). Če so bili seveda upoštevani vsi priporočeni pogoji za pravilno skladiščenje. Garancijski rok začne teči z datumom nakupa pnevmatike. Vse to velja tako za zimske pnevmatike, kot celoletne kot tudi letne pnevmatike.

DOT na gumi - zakaj je pomembno pravilno skladiščenje?
Zaradi stalno prisotnih kemijskih in fizikalnih procesov v pnevmatiki prihaja do njihovega staranja. V
vsakem primeru ti procesi v pravilno skladiščenih pnevmatikah potekajo zelo počasi. Vsekakor je izredno velikega pomena, da za skladiščenje pnevmatik poskrbijo poklicni strokovnjaki ali pa naj bodo shranjene v primernem okolju.

Kako najbolj pravilno skladiščiti pnevmatike?
Če so pnevmatike skladiščene v priporočenih pogojih (in sicer v hladnem in suhem
prostoru, zaščitenem pred neposredno sončno svetlobo, kemikalijami in vplivi
ozona), bodo pnevmatike ohranile svoje lastnosti skozi vso življenjsko dobo. (2)

Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah?
Ali ste vedeli, da so na bočnici vsake pnevmatike navedene pomembne oznake, na katere morate biti pozorni pri izbiri pnevmatik - proizvajalec pnevmatike, dimenzija pnevmatik, hitrostni razred in indeks nosilnosti, namembnost pnevmatike, leto proizvodnje in še veliko več.

OznakaOpis oznake
225širina pnevmatike v mm
45višina pnevmatike v % glede na širino pnevmatike
Rzgradba pnevmatike - radialna
17premer platišča v colah
91indeks nosilnosti 
Hindeks hitrosti 

Indikator profila pnevmatike - kako preveriti globino profila pnevmatik?
Že veste kako lahko sami preverite globino profil pnevmatik? Pomembno je, da najprej poiščite indikatorje obrabe, ki so vdelani v kanalih vaših pnevmatik. To so majhni vodoravni indikatorji, ki so enakomerni po celotnem obodu pnevmatike. Ko je profil vaše pnevmatike obrabljen do te mere, da je poravnan s temi rebri, je pnevmatika dosegla najmanjšo globino profila in jo bo treba vsekakor pod nujno zamenjati. Ne pozabite pa, da vam ti indikatorji povejo, kdaj imate le še 1,6 mm profila - endar je to zelo okvirno. Kar pa že pomeni, da je lahko to v mokrih in snežnih vremenskih razmerah premalo in nevarno. Za natančnejšo meritev lahko uporabite merilnik globine. Merilnik preprosto porinite v kanal pnevmatike in videli boste, koliko še manjka do minimalne globine profila.

Zakonsko določena minimalna dovoljena globina pri letnih pnevmatikah je 1,6 mm, priporočljivo pa je, da jih zamenjate, ko je globina profila 3 mm. Za zimske pnevmatike pa je minimalni zakonsko določen profil 3 mm. 

Image
Image
Image

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.