chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Inter Auto d.o.o. Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Inter Auto d.o.o. najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Pravilno sedenje v avtomobilu
21.08.2017
VARNOST

Pravilno sedenje v avtomobilu

Čeprav lahko v številnih sodobnih avtomobilih najdemo vgrajene odlične sedeže, številni vozniki in potniki še vedno ne znajo izkoristiti vseh prednosti takšnih sedežev. Posledično jih vožnja z avtomobilom lahko hitreje utrudi, zaradi napačnega sedenja v avtomobilu pa so lahko slabše tudi reakcije voznika na dogajanje v prometu.

Pravilno sedenje v avtomobilu vožnja

Tinkara Anders, Porsche Ljubljana.

Čeprav je strokovnjakom že dolgo zelo dobro jasno kakšna je pravilna vozniška pozicija sedenja (kompromis med dobro preglednostjo nad kontrolnimi merilniki in čim večjo preglednostjo iz avtomobila) ob vožnji avtomobila, je pravilno sedenje v avtu odvisno tudi od tipa karoserije in same velikosti avtomobila. V določenih primerih morajo proizvajalci na relativno kratki skupni dolžini karoserije (kompaktni avtomobili z največ štirimi metri dolžine …) ustvariti čim več prostora za 4 ali pa 5 potnikov ter za njihovo prtljago, posledično je takšen avtomobil nekoliko višji, s tem je višja tudi vozniška pozicija sedenja, ki je tudi nekoliko bolj pokončna, potnikom in vozniku pa po navadi zmanjka prostora za pošteno iztegnjen par spodnjih okončin. Te težave so po navadi prihranjene kupcem večjih vozil ali pa lastnikom avtomobilov, kjer sta po navadi samo dva potnika, ker lahko takrat lažje ustvarite pogoje za pravilno nastavitev vozniškega sedeža.

Kakšna je pravilna nastavitev vozniškega sedeža?

Začnimo z osnovno nastavitvijo, ki jo najdemo že pri večini sodobnih avtomobilov, ker določa višino sedenja v avtomobilu. Čeprav strokovnjaki večinoma zagovarjajo mnenje, da ima dobra preglednost iz vozila prioriteto pri nastavljanju višine vozniškega sedeža, se nekateri vozniki s to trditvijo ne bodo strinjali, ker jim je bolj pri srcu nižje, športno sedenje z bolj iztegnjenim parom nog, ki posledično znižuje tudi težišče avtomobila, s tem pa se izboljšajo tudi vozne lastnosti. Ob tem pa je potrebno upoštevati slabšo preglednost iz vozila. Če ste v dilemi glede pravilne nastavitve višine voznikovega sedeža se lahko vedno odločite za kompromis in po višini na enako višino uskladite oba prednja sedeža. S tem trikom si lahko pomagate predvsem takrat, ko je v vozilu po višini nastavljiv samo voznikov sedež. Ob tem je pomemben tudi naklon sedalne površine pri voznikovem sedežu, ki ne sme biti prevelik, ker bo v kombinaciji s predolgo nastavljeno dolžino sedalne površine lahko povzročil slabšo prekrvavitev stegen in ostalih nožnih predelov. Strokovnjaki vam bodo povedali tudi to, da mora voznikova zadnjica ob nastavitvah doseči sedežno dno in ob tem ustvariti stik s sedežnim hrbtnim naslonom. To je izhodišče vseh nadaljnjih sedežnih nastavitev. Pravilna nastavitev vključuje tudi bolj pokončno nastavljeno hrbtno naslonjalo, ker mora sedež med vožnjo podpirati voznika in mu onemogočiti morebitno drsenje po sedežu.

Peter Sernc, prodaja vozil Audi, Porsche Ptujska cesta.
Naši sodelavci vam bodo z veseljem svetovali in pomagali pri pravilni nastavitvi vozniškega sedeža, volana in ogledal.

Pravilni položaj obeh nog, ki ga lahko zagotovi samo pravilna nastavitev sedeža, določite ob mirovanju vozila z večkratnim odločnim pritiskom na eno izmed razpoložljivih kontrolnih stopalk (leva noga in sklopka, desna noga in zavorni pedal). Če imate previsoko nastavljen sedež s posledično preveč usločenim parom nog, potem v slučaju nujnega zaviranja ne boste sposobni ustvariti zadostne zavorne sile. Po mnenju strokovnjakov kluba ADAC je tem primeru bolj pravilno in zavorno učinkovito edino sedenje, kjer uspešno upravljanje z zavorami in sklopko opravite z rahlo usločenim parom nog. Enako velja tudi za obe vozniški roki. Pravilno nastavljen sedež vam bo omogočil, da bosta zapestji obeh iztegnjenih rok lahko počivali na vrhu volanskega obroča, vendar ob tem ramena ne smeta izgubiti podpore sedežnega hrbtnega naslonjala. Pomembna pa je tudi nastavitev vzglavnikov. Generalno velja pravilo, da mora biti zgornji del vzglavnika poravnan z najvišjo točko glave voznika, vzdolžni razmak med voznikovo glavo in vzglavnikom pa naj znaša približno dva centimetra. Ob tem je potrebno nastaviti tudi pravilno višino vpetja obeh prednjih varnostnih pasov. Splošno pravilo v tem primeru pravi, da mora biti varnostni pas nameščen diagonalno od zgornje točke vpetja preko ramenskega sklepa do spodnje točke vpetja ob vznožju sedeža. Ob nastavitvah sedeža je potrebno upoštevati še en vidik, povezan predvsem z nastavitvami volanskega obroča, kjer ima prednost dobra preglednost nad kontrolnimi merilniki. Če boste podlegli temu kriteriju, potem vam bo morda zmanjkalo prostora za pravilno nastavitev sedeža …

Glavni 4 nasveti za varno in udobno sedenje v avtomobilu:

  • Udobno se namestite v sedež. Pazite, da vas nikjer ne boli, da se ne upogibate in da sta glava ter ledveni del ustrezno podprta. Pomagate si lahko tudi z brisačo ali manjšo blazino.
  • Ko ste udobno nameščeni, glede na to pozicijo namestite ogledala. Če ste se pravilno namestili, potem boste ogledala morali nastavljati samo takrat.
  • Preverite nastavitev volana. Pomembno je, da so vaše rame sproščene in roke v udobnem položaju.
  • Privoščite si počitek. Skrbite za redne odmore med vožnjo, tako boste poskrbeli za dobro prekrvavitev mišic in razbremenili fizično obremenitev, ki jo ima sedenje na hrbtenico.

Predvsem pa vam želimo srečno in varno vožnjo!

 

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.