chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Inter Auto d.o.o. Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Inter Auto d.o.o. najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Zimske gume: Kdaj jih potrebujemo, kaj veleva zakon?
05.09.2018
NASVETI

Zimske gume: Kdaj jih potrebujemo, kaj veleva zakon?

Zakon natančno določa, kdaj so zimske pnevmatike obvezne, a za varnost jih potrebujemo oziroma so priporočljive tudi v primerih, ko niso izrecno predpisane z zakonom.

Odtis zimske pnevmatike

Zakon o varnosti v cestnem prometu v 114. členu določa, da je zimska oprema za motorna in priklopna vozila obvezna:

  • od 15. novembra do 15. marca ter
  • v zimskih razmerah.

Pravilnik o delih in opremi vozil pa v 20. členu določa še, da morajo biti avtomobili v tem obdobju opremljeni:

  • z zimskimi pnevmatikami ali pa
  • z letnimi pnevmatikami, pri čemer morajo imeti v priboru tudi snežne verige ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa.

Izjema je priobalni pas, kjer so lahko vozila tudi v zimskem obdobju opremljena z letnimi pnevmatikami. Ob tem velja poudariti, da je v večjem delu Slovenije, z izjemo priobalnega pasu, najbolj priporočljiva uporaba zimskih gum, ki v zimskih razmerah ponujajo najboljši oprijem in s tem zagotavljajo največjo varnost.

Zimska oprema je obvezna tudi izven zakonsko določenega obdobja, če so na cesti zimske razmere, kar pomeni:

  • da se sneg oprijema cestišča,
  • v primeru poledice, ipd.

V Sloveniji se to lahko zgodi že proti koncu oktobra in v prvi polovici novembra ter na začetku pomladi, tudi po 15. marcu.

S tehničnega vidika so zimske gume zaradi svoje sestave najbolj učinkovite pri temperaturah do sedem stopinj Celzija. Zmes, iz katere so narejene, je mehkejša kot pri letnih gumah, zato lahko pri nizkih temperaturah zagotavlja še enkrat boljši oprijem. Na drugi strani pa zimske gume pri višjih temperaturah ponujajo slabši oprijem, predvsem pa se močno povečuje njihova obraba - ob uporabi zimskih pnevmatik poleti se močno skrajša njihova življenjska doba.

Seveda obstaja mnogo različnih vrst zimskih pnevmatik in te se po oprijemu, hitrosti obrabe in drugih pomembnih lastnostih med sabo razlikujejo, zato je pomembno, da izberete gume, ki ustrezajo vašemu načinu vožnje.

Po črki zakona torej zimske gume potrebujemo med 15. novembrom in 15. marcem ter vedno, ko so na cesti zimske razmere. Za varnost pa so zimske gume priporočljive pri temperaturah pod sedem oziroma do deset stopinj Celzija. V praksi je to lahko kakšen teden pred zakonsko določenim obdobjem, velikokrat pa tudi nekaj tednov po koncu tega obdobja, ko se, zlasti zjutraj in zvečer, temperature še vedno nevarno približujejo ledišču.

Če se boste za nakup ali le za namestitev zimskih gum odločili kakšen teden pred zakonsko določenim rokom, si boste s tem skoraj zagotovo prihranili nekaj čakanja v vrsti pred servisno delavnico, zelo verjetno pa vam bodo zimske gume takrat prišle prav tudi na cesti, saj tega, kdaj jih zares potrebujemo, ni mogoče natančno določiti s pomočjo koledarja.

Pred nakupom vam priporočamo tudi, da preverite različne teste pnevmatik, ki so objavljeni na spletu, na koncu pa se seveda zimske gume najbolj izplača kupiti pri vašem pooblaščenem servisu, kjer vam bo o izbiri tipa pnevmatike svetoval strokovnjak, pogosto pa boste dobili tudi kakšno dodatno ugodnost, kot je naprimer jamstvo za zimske gume Continental.

 

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.